Elgjagt i Sverige

Oprettet d. under Jagt i Sverige

Den svenske elgjagt har lange traditioner og en jagtform, som svenskerne går meget op i. Elgjagten har en stor økonomisk betydning for det svenske samfund, både hvad angår jagtleje og kødværdien. Jagttiden på elg starter første mandag i september i Nordsverige og anden mandag i oktober i Sydsverige. Jagten er stærkt kontrolleret og det er de forskellige länstyrelser der udsteder licenser til hvor mange voksne og kalve der må skydes.
Kvoterne er forskellige alt efter hvor meget jord man har og hvor tæt elgstammen er. Licenserne bliver udstedt efter vildttællinger fra fly og sammentælling at forrige års afskydninger. Man har pligt til at indrapportere om skudt eller ikke skudte elge ved fornyelse af licensen.

Jagtformer

Anstandsjagt

Foregår som regel ved, at man sidder på pas i tårn/stige og afventer elgens komme på strategisk gode steder.

Anstandsjagt kombineret med drivjagt

Foregår som regel ved at man sætter passkytter i tårn /stige eller på jorden.  Herefter driver man så de forskellige parceller enten med driverkæde men oftest med stødende/drivende hunde.

Løshundsjagt

Foregår som regel med en del passkytter og en eller flere hundeførere med specialtrænede hunde der opsøger elgene og forsøger at ”stille” elgene så hundeføreren kan komme tæt nok på, til skud. På nogle jagter er det muligt at følge hundeføreren som skytte. Her er det vigtigt, at følge hans anvisninger nøjagtigt. Husk kuglefang og at have 100% styr på hvor hunden er ved skudafgivelse.
Passkytternes opgave er at skyde de elge der ikke stilles og forsøger at ”sive” ud af såten.

Inspirationsliste for grej

 • Lad dig inspirere på Jagtuniversets hjemmeside for kategorien rævejagt:-) KLIK HER OG LAD DIG INSPIRERE - FRAGTFRI LEVERING VED KØB OVER KR. 499,-

 • Et godt regnslag

 • En god siddepude

 • En rygsækstol/rygsæk eller 3 benet stol

 • Varme støvler

 • Signalfarvet vest

 • Signalfarvet hovedbeklædning

 • Halsedisse

 • Kniv

 • Handsker

 • Jagtradio med samme frekvens som dine svenske jagtkammerater

Sikkerhed og etik

Mange steder er det obligatorisk, at man er iført signalfarvet vest/jakke og hovedbeklædning, ved fællesjagter. Man skal som passkytte være opmærksom på, at man har kuglefang som ved al anden jagt, men især være opmærksom på drivere og hunde i såten.
Da elgjagt er kvotebestemt er det vigtigt at man som gæstejæger sætter sig ordenligt ind i parolen. Det er derfor vigtigt -Og din pligt, at spørge hvis der er noget du ikke forstår. Det er ikke alle danskere der forstår svensk og omvendt. En god jagtdag kan hurtigt blive ødelagt, hvis det forkerte dyr skydes. Vi anbefaler alle at låne eller investere i en jagtradio, for på den måde at kunne følge med i jagten og hvad der skydes fra kvoten. I mange jagtlag(konsortier) kræves det at man fra jagtstart er ekviperet med en jagtradio. Både så man kan følge med i de afskydninger som sker under jagten, men også for, at kunne melde evt. skud til elg i henhold til kvoten.
OBS - Skal du investerer i en jagtradio er det vigtigt du ved hvilken frekvens jagtlaget bruger. I Sverige bruges der enten 31 MHz eller 155 MHz. I dag er 155 MHz det mest brugte.

Gode tips til en vellykket jagt

 1. Følg nøje jagtlederens henvisninger – husk at spørge hvis der er noget du ikke har forstået eller er i tvivl om

 2. Vær hjælpsom, deltag i opbrækning, spørg om hjælp hvis du er usikker på, hvordan du skal brække(passa) elgen.  Vær hjælpsom hvis andre elge skal slæbes ud af skoven – Det er et stort dyr.

 3. Sørg for den rette beklædning og mød op på jagten med en nyligt indskudt riffel. Brug den rette ammunition og kaliber der overholder kaliberkrav og anslagsenergi.  I Sverige er kaliberkravet for skud til elg følgende: Minimums kalibervalg er 6,5x55. Kuglen skal i alle kalibre være mindst en 9 grams kugle og med en anslagsenergi ved 100 meter på 2.700 Joule. Eller en 10 grams kugle og med en anslagsenergi ved 100 meter på 2.000 Joule.

 4. Som tommelfinger regel ved anstandsjagt. Skyd KUN elgko, hvis den har været alene fremme uden kalv/kalve i 10 minutter. Ved drivjagt skydes elgko, kun når denne har været fremme over en strækning på 50-75 meter. Kalve kan godt være langt bag efter elgkoen og det er derfor bedre, at være helt sikker på, at elgkoen er alene.

Lovgivning og nyttige links

Ved alt jagt i Sverige kræves der, at man har indløst et svensk jagttegn/jaktkort . Husk også, at dine våben skal fortoldes / deklareres ved tolden i Sverige.
Svensk jagttegn eller Jaktkort: http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Jakt/Jaktkort-och-jagarexamen/Sa-betalar-du-jaktkortet/
Fortoldning eller deklarering af dine våben: https://tid.tullverket.se/svd/SVD_Information.aspx
Husk altid dit Europæiske våbenpas.

 •